Glutenvrij en lactosevrij (uit)eten, hoe doe je dat? 5 tips!

[wtr-time]

Even spontaan met je vriendinnen het terras op, een taartje bij de koffie om iets te vieren, een broodje op het station tijdens je reis richting werk… Dit wordt wel meer een uitdaging zodra je de lactose en gluten er buiten beschouwing laat. Maar hoe doe je dat dan wel?

Een tijdje geleden kwam ik er achter dat het voor mij wegens gezondheidsredenen beter is om deze ingrediënten (tijdelijk) uit mijn dieet te halen. Even een uitdaging, maar gelukkig niet onoverkoombaar! Vind hieronder mijn tips om toch lekker te kunnen genieten van je maaltijden!

1. Licht je omgeving in

En nee, ik heb het niet direct over een hele interventie ;). Het is voor jou waarschijnlijk soms ingewikkeld genoeg, dus dan is het des te handig dat je omgeving weet wat er gaande is! Zo kunnen ze je misschien helpen met tips van leuke nieuwe GV/LV restaurantjes, dringen ze niet extra aan op dat biertje vol gluten en halen ze mogelijk iets anders voor op de borrelplank dan alleen kaas en bitterballen.

Tips over hoe je dat doet? @happyhashimoto heeft handige gratis overzichten van ingrediënten op haar website! Dan weten ze ook wat je wel en niet mag hebben als je er een hapje komt eten!

2. Maak er een spannende zoektocht van

Zie het niet alleen als een straf, maar ook als een uitdaging. Deze zoektocht geeft je de gelegenheid om nieuwe producten te proberen en nog iets meer aandacht aan je lichaam te geven! Voel aan waar je lijf goed op gaat en probeer er naar te luisteren.

Daarnaast zijn er tegenwoordig genoeg restaurants in het binnen- en buitenland die aandacht schenken aan allergenen en dieetwensen. Probeer bijvoorbeeld de app “Happy Cow”, waarbij een overzicht per stad wordt getoond van restaurants die vega(n) menuopties hebben (automatisch lactosevrij). Verder ben ik gek op websites zoals ‘maakhetglutenvrij.nl’ die een blog heeft geschreven over glutenvrije restaurants in verschillende steden in Europa!

3. Duik de keuken in

Veel kant-en-klaar en bewerkte producten bevat vaak gluten, lactose of beide. Hierdoor wordt een paar koekjes of een reepje pakken als tussendoortje een stuk moeilijker. Mijn favoriete producten uit de supermarkt? Houd deze pagina in de gaten, ik deel ze snel!

Zie dit daarnaast als een kans om heerlijke seizoensgroentes en fruit (zoals uit de maandelijkse overzichtjes van @toogoodtogo.nl) te verwerken tot jouw nieuwe favoriete gerechtjes! Niet zo’n keukenprins(es)? Check dan mijn receptenpagina! Per recept vind je een overzicht met de dieetvoorkeuren, handig toch? 

4. Focus je op wat je wel mag eten en wat het voor je lichaam doet

Blijft die bitterbal op dat borrelplankje je je toch erg aanstaren? Probeer je focus te verleggen. Kijk niet naar hoe lekker die bitterbal zou zijn, maar bedenk hoe dankbaar je lichaam is wanneer je de keuze maakt om de bittergarnituur over te slaan. Oftewel, is die ene snack jouw bijbehorende klachten waard? Je weet vaak zelf het antwoord wel!

5. Wees niet te streng voor jezelf

Dit zinnetje herhaal ik (en mijn omgeving) vaak. Zelf heb ik de neiging om de volle 100% in een nieuwe ‘uitdaging’ te storten wanneer er blijkt dat dit mogelijk beter voor mij zou zijn. Dit zorgt er alleen helaas wel voor dat ik in het begin heel bang ben om foutjes te maken. Helaas valt dit niet altijd te voorkomen. Probeer te accepteren dat je mogelijk per ongeluk eens een foutje maakt en pak vervolgens de draad weer op!*

 

*Ik heb geen medische achtergrond. Check daarom met je arts wat er wel en niet kan.

 

Heb je nog andere tips waar ik en anderen van kunnen leren? Deel ze in de comments!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *