Intro

In dit eerste reisverslag neem ik jullie mee naar het hectische Kuala Lumpur, Maleisië. Hiermee krijg je een inkijkje in hoe we onze dagen op reis besteden en geven we tips zodat je niet dezelfde fouten hoeft te maken die wij hebben gemaakt! 

Realtime onze reis volgen? Check dan de precieze route die we afleggen via Polarsteps of in de highlights van mijn Instagram

Delen:

Dag 1: Daar gaan we dan

Met een onwennige kriebel in onze buik en een brok in onze keel die je eigenlijk niet durft toe te laten, zwaaiden we onze ouders uit bij Schiphol. Bepakt en bezakt met een backpack en kleine rugzak per persoon stapten we stadig door de menigte in. Een vliegticket boeken, je belangrijkste bubbel voor onbepaalde tijd gedag zeggen en de onzekerheid tegemoet lopen… We pakten onze rugzakken goed in, slotjes erop en gaven het vervolgens af bij de incheckbalie. Een nette score van 12 en 16 kilo. Een hectische sfeer kwam ons tegemoet toen we de beveiliging van het vliegveld probeerden te trotseren. Twee uur later stonden we dan toch echt aan de andere kant! Wouter wees ons op de Grab & Go-winkel, waar we met onze American Express kaarten een lunch konden meenemen voor welgeteld 0,50eu (anders 16 euro per persoon). Helemaal blij met een verse salade, een stuk fruit en een flesje drinken liepen we al bellend met het thuisfront richting de gate. Een beetje gespannen stapten we het toestel in die ons eerst richting Jeddah zou gaan brengen. Met een comfortabel kussentje (later gesloopt door Wouter), een synthetisch dekentje, een comfort-pakket (sokken, tandenborstel, slaapmasker en oordopjes) paraat gingen we zitten, en wachten, en wachten… 

De service was niks op aan te merken. Er werd rekening gehouden met mijn dieetvoorkeur (glutenvrij), kregen voldoende hapjes en drankjes en er waren genoeg films en series die je nog wel 4 vluchten had kunnen zoet houden. Wouter vond vooral uitdaging in het verslaan van de computer in solitaire, wat na wat opstartproblemen vervolgens resulteerde in meerdere topscorers. 

In Jeddah werd de rol van de cultuur en het geloof direct zichtbaar zodra de mannen van de vrouwen werd gescheiden bij de tassen-controle. Even wennen maar toch vrij efficiënt aangezien het niet lang duurde voordat we vervolgens naar de gate konden lopen. Ook daar werden de faciliteiten zoals de toiletten, gebedskamers en rookkamers per geslacht aangeduid. Met onze ogen in het achterhoofd zaten we na 3,5 uur weer in het vliegtuig, van Jeddah naar Kuala Lumpur. Met een nekkussen, oordopjes en een slaapmasker zagen we er niet heel appetijtelijk uit maar hebben we wel een paar uur kunnen slapen! 

Tips: 

  • Neem vooral ‘zachte’ bagage mee (lees: geen koffers!). Wij hebben zelf 2 backpacks van 70 liter mee, samen met 2 kleine ‘daypacks’. 
  • Heeft je backpack veel losse vakjes en touwtjes? Schaf een losse of regenhoes aan zodat deze niet tussen de bagagebanden blijven haken. Hierdoor beschadigd je tas minder snel. Je kunt zo’n hoes al voor een paar tientjes aanschaffen bij bijvoorbeeld de Decathlon. 
  • Profiteer van de voordelen van een American Express kaart terwijl je reist. We gebruiken voor het eerst dit type creditcard. Bij het halen van een gratis lunch/diner op Schiphol bij de Grab&Go heb je de maandelijkse kosten van deze creditcard er al uit. Ook mag je meerdere malen gratis gebruik maken van Airport Lounges (inclusief eten en drinken), handig als je een lange overstap hebt of op een vreselijk tijdstip vliegt. Check hier hoe je deze kaart kan aanvragen en ontvang direct gratis punten!

Dag 2: Opstartproblemen in KL

Lichtelijk vermoeid en enthousiast liepen we richting de bagageband. In de tussentijd verruilde we onze sweaters voor T-shirts voordat we onze eerste uitdaging aangingen, met een dikke backpack met het OV naar het centrum. Online kocht Wout alvast een paar tickets, waaronder een transfer naar het centrum met de hogesnelheidstrein en twee dagkaartjes voor de metro. Nadat we van een grote schrik waren bekomen (Wout dacht zijn portemonnee kwijt te zijn, vermoeidheid :p) kwamen we met de overvolle metro aan bij Masjid Jamek. Toen we uit de metro stapten zag je precies wat je verwacht te zien van een schemerige Aziatische stad. De auto’s en scooters raasden voorbij en binnen een paar honderd meter stonden we vervolgens bij de receptie van Mingle @ Highstreet. Helaas was de boeking van Hostelworld niet goed aangekomen in hun systeem (tip: Bericht altijd je verblijf kort voor vertrek). Het meisje achter de receptie loste het snel op en we konden gelukkig de eerste nacht verblijven in een 4-persoons dorm. In Chinatown aten we een Thaise fried rice (mijn god wat lekker) en gewokte groentes in het gezellige Jalan Sultan. We rolden onze bedstee-achtige hokjes dicht en gingen een rustige nacht tegemoet. 

Tips: 

  • Boek je via een boekingswebsite zoals Airbnb of Hostelworld? Stuur een paar dagen van te voren een berichtje om te verifiëren dat de boeking in goede orde is ontvangen. 
  • Neem niet direct aan dat de Transfer-kosten ook de standaard zijn in de stad. Met een beetje uitzoekwerk en hulp van apps zoals Grab, Uber of Gojek kun je met de gratis Wifi van de luchthaven goedkoop en betrouwbaar een taxi naar jouw accommodatie bestellen. Je kunt betalen met cash of sluit je creditcard aan bij de app. 
  • Maak niet dezelfde fout als een aantal mensen die bij ons op het terras zaten door een biertje per persoon te bestellen. Een lokaal biertje is namelijk ongeveer 600ml!!! Bestel dus eerst een om te delen en bestel vervolgens een nieuwe zodat je kunt genieten van een goed gekoeld drankje (: 

Dag 3: Ontwaken in een Maleisische stad

Wat een verschil kan een goede nachtrust maken! Rond half 8 werden we wakker in onze donkere bedstee’s waarna we bij Timothy’s een ontbijtje mochten halen. Een tafeltje stond vol met gekookte eieren, groente, ietwat droge rijst, pannenkoekjes en kipnuggets. Ik koos uit twee gekookte eieren en wat groente (glutenvrij) en Wouter ging voor de pannenkoekjes, groente, eieren en kipnuggets. Na dit bij elkaar geraapte ontbijt gingen we op pad. De eerder aangeschafte metrokaartjes brachten ons naar Brickfields (Little India). Hier herbeleefden we Wouter zijn stageperiode in KL bij Dutch Lady (Friesland Campina). Op een ietwat onofficiële manier wisten we het appartementengebouw binnen te komen, waar we genoten van het uitzicht op het dakterras. Een vreemd gezicht om de skyline van KL van nu te vergelijken met deze van 7 jaar geleden. De flats lijken als paddenstoelen uit de grond te zijn geschoten! Na een kleine stop in Little India voor een hapje fruit liepen we terug naar Mingle @ Highstreet. We mochten vandaag onze shared dorm inruilen voor de privé kamer die we in eerste instantie hadden geboekt! Als verontschuldiging vanuit het hostel mochten we vervolgens genieten van een gratis lunch bij Kafe Kleptokrat, bestaande uit beef rendang (Wouter) en vegan lontong (Femke). Lontong zijn een soort kubusjes van plakkerige sushirijst in een badje van kokosroom en groenten (aanrader!).

Met een volle buik liepen we nog een paar uur door de stad langs een aantal highlights, zoals de Petronas Twin Towers, KLCC Park, richting Bukit Bintang. In het bekende Jalan Alor hadden we afgesproken met oude bekenden van onze studievereniging die hierheen zijn verhuisd voor werk en relaties. Met een tafel vol rijst en gegrilde groentes voor ons bespraken we alle ins-en outs over het leven in Kuala Lumpur, het vinden van werk en de must-see plekjes in de stad. De zon ging onder en de mooie lampjes van dit gezellige eetstraatje lichten ondertussen op.

We sloten de avond af bij Havana, gelegen in de uitgaansstraat Changkat Bukit Bintang. Al lopend terug richting de metro, werden ons verschillende drankjes en massages aangeboden, die we steeds nee-schuddend afslagen.

Al puzzelend met de gekleurde metrolijnen die op de kaart stonden beschreven, namen de metro terug richting ons hostel.

Financiële tips: 

  • Bestel voor je reis zeker een gratis Revolut (VISA) creditcard aan. Deze betaalpas werkt als een soort debitcard waarop je geld kan zetten. Het voordeel je dat je direct de beste wisselkoers krijgt en je valuta kan omzetten (bijvoorbeeld als je op doorreis bent en je Maleisische valuta wil omzetten naar die van Singapore). 
  • AMEX heeft de slechtste wisselkoers wanneer je in een andere valuta betaalt vanwege de toeslag. 
  • We ondervonden dat de creditcard van bijvoorbeeld de Rabobank de hoogste kosten met zich mee brengt wanneer je deze gebruikt om geld op te nemen. Je betaalt niet alleen een toeslag van de wisselkoers maar ook nog eens voor het gebruik van een geldautomaat. Dit kwam neer op een grove 5,40eu per transactie. Een beetje zonde, want hier kun je al gauw een paar Americano’s of Tigerbiertjes van halen. 

Dag 4: Prikkels verwerken

Ik denk dat de rust in de Maleisische lucht zit… Compleet ongebruikelijk voor ons ochtendritueel, ontwaakten we om kwart voor 11 (!!!). Niet alleen hadden het ontbijt van ons hostel gemist, ook konden we bij andere eetgelegenheden geen broodjes of yoghurt meer bestellen aangezien dit alleen verkrijgbaar was tijdens het ‘ontbijt uur’. Nog een beetje versuft van het lange slapen kozen dus maar voor een bakje gesneden fruit wat we verkregen aan de overkant van de straat. Met het oog op de hysterische planning in Singapore, maakten we er een rustige dag van. Een beetje opruimen, een wasje draaien, bakje koffie halen en hostels bekijken voor de aankomende dagen. Halverwege de middag maakten we ons klaar om nog een middag te gaan genieten van de stad. 

Als tip van onze bekenden in KL, namen we de metro naar het kleurrijke hippe gedeelte van China Town,  genaamd Kwai Chai Hong. Hier zijn de muren geschilderd met toffe street-art en komen de Chinese ornamenten je tegemoet zodra je de Jalan Petaling in loopt. Om een uur of 4 zaten we dan eindelijk aan onze brunch bij Bubble Bee Café en bestelden daarom rijkelijk; een salade, granola bowl, panini, matcha thee en een iced coconut drink. Na heel veel vrolijke eetgeluiden maakten we nog wat foto’s en vervolgden onze planning richting Apang Park, KLCC. 

Na 3 pogingen om een leuk dakterras te vinden en de skyline van KL onder een genot van een drankje te bekijken, staakten we de missie. De dakterrassen waren gereserveerd voor privé evenementen, of wilde perse dat je een peperduur diner afnam na afloop van je (non)alcoholische versnapering. We besloten om opnieuw naar Changkat Bukit Bintang te gaan, ditmaal naar de Ierse pub Healey Mac’s. Nadat we gezellig een tijdje mensen hebben zitten kijken in deze gezellige straat, besloten we de laatste avond te gaan eten in Little India. Wouter at tijdens zijn stageperiode veel bij Seetha-Ran, wat tot de dag van vandaag zeker niet teleurstelde! Een ietwat praktische indeling van het restaurant, ouderwetse TL-verlichting en een vrolijke medewerker begroette ons. We kregen een menu voor ons met meer dan 100 opties, en kozen voor een vegetarische maaltijden geserveerd op een bananenblad (Femke) en Chicken Masala met Cheese Naan (Wouter). Voor omgerekend 11 euro (inclusief extra Naans, drinken en tip) liepen we vrolijk en verzadigd het restaurant uit.

Tips: 

  • Wil je een westers ontbijt? Wees dan op tijd! Meestal wordt het ontbijt tot max. 10.30 geserveerd. 
  • Neem eens de monorail als je met het openbaar vervoer gaat! Je kunt genieten van het mooie uitzicht terwijl je met dit moderne OV van A naar B wordt gebracht. 
  • Ga je liever met de taxi? Download dan Grab. Deze app geeft je direct een indicatie van de prijs en je kunt zowel via de app als cash betalen. 
  • Wil je naar een dakterras? Doe dan zeker wat huiswerk. Sommige vragen namelijk entree, zijn niet toegankelijk in een korte broek of vereisen dat je er ook eten afneemt. Bij Aloft (Maibar) kun je gemakkelijk een drankje doen en… er is een zwembad! 

Wat besteed je nou in zo'n stad?

Wij besteden het volgende toen we 4 dagen (2 personen) in Kuala Lumpur waren: 

  • Verblijf: €50 euro (3 nachten) 
  • Vervoer: €35 euro 
  • Eten & Drinken: €135 euro
  • Totaal: €220 euro (excl. vlucht)

 

Kosten vlucht: €237 per persoon (enkele reis; Amsterdam – Kuala Lumpur, uitgevoerd door Saudia). 

Nieuwsgierig naar de rest van onze reis? Houd dan Instagram en Polarsteps in de gaten! 

Table of Contents

Nooit meer een nieuw recept missen? Schrijf je dan in en ontvang een notificatie wanneer er een nieuwe post online komt!